Jdi na obsah Jdi na menu
 


Články

 

Za mužskou neplodnost mohou i rychlé a agresivní "superspermie"

Že jednou z příčin mužské neplodnosti může být nedostatek životaschopných spermií, je vcelku známo. Někdy ale za neplodnost mohou i "superspermie", které jsou příliš rychlé a agresivní.

Evoluční biolog Oren Hasson má za to, že tyto spermie si samy ničí šanci na úspěch tím, že jsou až příliš schopné. Vajíčko je pak oplodněno více než jednou spermií zároveň. Říká se tomu "polyspermie" a vajíčko to zabije.

Dr. Oren Hasson z univerzity v izraelském Tel Avivu je přesvědčen, že za nárůst neplodnosti v naší době nemohou jen stres, infekce a znečištěné životní prostředí.

Jeho výzkum ukazuje, že jde částečně i o důsledek "evolučního závodu ve zbrojení", který se odehrává v ženských a mužských tělech ve snaze zlepšit plodnost. Pokud u žen a u mužů dojde ke změnám zároveň, plodnost vzroste. Pokud ale ne, je to problém.

Příliš dobré spermie

"Myslím, že právě nevyladěnost mezi mužem a ženou je hlavní příčinou vysokého nárůstu neplodnosti v posledních desetiletích," říká Dr. Hasson.

Zároveň dodává, že ženská těla si postupně vyvinula lepší "obranný systém", který nutí spermie, aby byly výkonnější, pokud chtějí oplodnit vajíčko. Mužská těla na to reagovala produkcí agresivnějších superspermií.

Podle listu Daily Mail Dr. Hasson založil svůj výzkum na statistikách týkajících se plodnosti a na matematických modelech. Vyšlo mu, že někteří muži mají vlastně až příliš dobré spermie, a právě tím si maří šanci na úspěch.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář